KissEmese

Hullanak a 40 évesek – ki neveli fel a gyerekeinket?

tumblr_mh6v96548x1qhoi9qo1_r1_500

Az éjjel szívinfarktust kapott az egyik közeli ismerősöm.
Munka közben, csak úgy, minden átmenet nélkül.
40 éves.

Egy édesanya belépett a fürdőszobába, s többé nem jött ki. Holtan esett össze.
A barátnőmet tavaly műtötték meg rosszindulatú daganattal, egy másik közeli ismerősöm a közeljövőben fekszik kés alá ugyanezen okból. Nagyon erőszakos, gyorsan növő daganatot diagnosztizáltak nála.

Mindegyikük nő. Mindegyikük 50 év alatti.

Megrendültem.
Valahogy nem tudok túllépni, nem tudom elengedni a gondolatot, hogy a nők szervezete lázad. Lázad a túlterheltség, a kiszipolyozás ellen. 
Na jó, ne sarkosítsuk ki a helyzetet a nőkre. Sajnos a korosztályom férfi tagjait is idesorolhatom.

Állandó stresszben élünk, dolgozunk, hajtunk, több fronton igyekszünk teljesíteni, sokszor túlteljesíteni. Közben egészségtelenül étkezünk, mert nincs idő vagy pénz vagy egyik sem egészséges ételekre, nyugodt étkezésre.
Dohányzunk, mert a felgyülemlett rosszat sokan rossz szokásokkal próbáljuk kompenzálni. 
Keveset alszunk. Keveset sportolunk. Keveset pihenünk. Keveset nevetünk.

A hétvégén megrendültem. Mert a korosztályom hullik. És én félek.

Nekem még volt szerencsém megismerni a dédszüleimet. A nagyszüleim is élnek még. A szüleim hangját is hallom, amikor csak akarom, és ezért szívből hálás vagyok.

Nagyon későn vállalunk gyereket. Azért, mert folyton halogatjuk: most lakás, kell, jó munka, biztos megélhetés.  A karriert építjük.
S vannak, akiknek nem sikerül a gyerekvállalás. Évekig. Pedig mindent elkövetnek. 
Nem jönnek a gyerekek, csak túl a 30-on.
A most születők vajon megismerik majd a nagyszüleiket? Lesz esélyük játszani a papával, mamával?

Én attól félek, ha így égetjük két végéről a gyertyát, a most születő nemzedéknek a szüleikkel sem lesz esélye együtt játszani.
Hullanak a 40 évesek. Ki neveli fel a gyerekeket?

gyertya

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Miele Regina says: (előzmény @Dobri Arpad)

  Sajnos, tényleg így van. Budapest egy külön dimenzió. 🙂 Sok ember nem tud beszélni sem.

 2. En 37 eve elszalltam mint a fecske , es mikor meglatogattam Magyar orszagott , akkor ugy ereztem , mintha a harmadik vilagba erkeztem volna !! Az emberek , idegessek , es boldogtallanok , a kornyezet , piszkos , apolatlan , Ossze se lehet hasonlitani avval az orszaggal ahol uj hazat , es boldog eletett talaltam !!

 3. Eipl Cserép Anna Erzsébet says:

  Álljon meg a menet, nem kell mindent a stresszre, a kajákra, a gyerekkorra fogni, de nem ám ! Én akkor voltam gyerek, amikor nem sok hús jutott az asztalra, de rengeteg zöldséget és gyümölcsöt ehettünk, nem volt ennyi kemikália, stessz, meg miegymás. 46 éves koromban mégis elkapott a rettegett betegség, kétszer is. Legyőztem, mert meg akartam gyógyulni…Állítólag a változó kor hozta ki rajtam, ami ellen ugye nem sokat lehet tenni…
  Ja , és szegények voltunk, de boldogok.
  Mégis, én azt üzenem a fiataloknak, a betegség egy bizonyos kor után jön.Kérdés, hogy megbirkózunk-e vele, odafigyelünk-e magunkra, és nem csak az anyagi javak megszerzése lebeg a szemünk előtt.

 4. Zsolt Horváth says:

  Ismerős a helyzet. Édesanyám másfél éve ment el 50 évesen, két nappal karácsony előtt. Munkába menet összeesett. Nem volt beteg és nem is szedett gyógyszert. A kiérkező mentő már csak a halál beálltát tudta megállapítani. Itt maradtunk húgommal anya nélkül.

 5. Egyik közeli ismerősöm bement kivizsgálásra. Kilyukasztották a gyomrát, telement vérrel, életmentő műtéten van túl….
  Annak ellenére, hogy évek óta folyamatosan kivizsgálások alatt áll, most vették észre a gyermekfej méretű daganatot a gyomra alatt…..

 6. azt se felejtsük, ők túl vannak egy háborún…………….
  Nálunk “békés” eszközökkel nyomorították meg a népet, ez a folyamat 2008 óta meredeken ível felfelé………………..
  S nagyon nem tetszenek az olyan hozzászólások, melyek az egyes állampolgárt teszik sorsáért felelőssé…..
  Nem panaszkodtam , dolgoztam napi 12 órát, utaztam vidékre 3-at, este 8 után háztartás, éjszaka tanulás /ezt már a 4 év éjjeli továbbtanulást követően/ nyelveket, munkához szükséges tanfolyamokat, amire mind éjszaka tanultam. Már 50 éves korom alatt gyomorműtétem volt, sorba jött a többi is……Most ott tartok, már el sem megyek orvoshoz, a több éven át tartó hatástalan gyógyszerszedéstől a májam ment tönkre legutoljára……………….
  Ne panaszkodjunk!!! Nekem már az egy előrelépés volt, amikor annyira meg bírtam nyílni a környezetemnek, hogy panaszkodni bírtam. S eldöntöttem, ha már újra másik cégbe dobáltak, hogy felállok, még ha utcára kerülök is……De adózzak, mert az. eü szolgáltatást adószerüen ráterhelik az emberre, s ellátást nem kap….. Ez a 40-60 évesek helyzete, amit a Tisztelt fenti levélírók leírtak, a 70 felettiek meg kezeltetik magukat, a nyugdíj az fi
  x…. s épp ma mondta egyik ismerősöm, neki eü problémái 66 éves kora után lettek……nekem meg 50 alatt ..Sorba halnak meg az igencsak 60 alatti ismerőseim, nyugdíjat egy napig nem fognak már kapni.

 7. Gyöngyi Görög says: (előzmény @Lázár Marcell)

  S a másik röhejes, megkérdezik az embert, ha máj, tüdő problémája van, merthogy biztos iszik, biztos dohányzik. Egy csomó ismerősöm egyiket sem teszi,
  mégis májdaganat, tüdőrák, légzőszervi, gégészeti problémák…………………..

 8. Zoltán Szeghő says:

  A nagymamáink nem stresszeltek annyit a háború alatt mint mi egy átlag munkanapon. Ráadásul kevés húst, viszonylag sok zöldséget ettek a kapálás, kaszálás meg igen jó sport.:) Miért káros a stressz? Mi történik stressz helyzetben amikor folyton emésztjük magunkat? Mit csinál a kortizol? Ehhez még ülünk állandóan, nem sportolunk és gyenge minőségű ételeket eszünk. Ez így tökéletes recept amihez az oltásoknak semmi köze. A P vitamin gyógyít mindent azt kell szedni. 🙂

 9. Áron Hegedűs says:

  Van egy bizonyos réteg akikről senki sem vesz tudomást. Viszont ők a felelősek nemzetközileg világ szinten a be adandó oltásokért.
  Na most kérdem én senkinek sem tünik az fel hogy az oltásoktól nem fejlődik ki teljesen az idegrendszer ? hmm. születik egy gyerek és már 3 éves koráig minimum 3 KÖTELEZŐ oltáson részt kellett hogy vegyen. Mert ugye ha nem oltatod be a gyerekedet akkor elveszik.
  Ugyebár túl vagyunk népesedve.
  a világ vezető tudósai ki jelentették hogy a világ megengedett népesség száma maximum 500.000.000 és kész.
  Most az következik hogy a fiatal nőket meddőség várja. (pl:méhnyakrák elleni védőoltás… Hmm…kötelező…miért is?
  itt az ideje hogy az emberek ki nyissák a kis szemüket és lássák ,hogy mi folyik körülöttük…
  Nem vagyok őrült csak kicsit túl kiváncsi és túl sokat kutattam a témában.
  aki nem hisz nekem az kicsit nézzen utána a bill és melinda gates alapnak…
  két fő profiljuk a gén manipuláció és a kötelező védőoltások… érdekes egybeesés…
  Ja még annyit róluk hogy az egész világ oltásaiért ez az alap a felelős…
  nem véletlen az hogy mostanában ennyi a rákos ember. nem véletlen hogy már most ennyire magas azoknak a nőknek a száma akik nem vállalhatnak gyereket.
  előttetek történik de mivel a szomszédjaitokat sem ismeritek igy semmit sem vesztek belőle észre. Nyomkodjátok a facebookot meg nézitek a balázs showt és el hiszitek, el hitetik veletek hogy minden jó. Azt kell mondanom hogy ez nincs igy…
  Youtube on figyelmetekbe ajánlom a “Piros pirula projekt” az “Üzenet” cimü videó sorozatát….
  A témához igy ennyit.
  Várom a hozzászólásokat.

 10. Forgács Erzsébet says:

  Vannak benne igazságok…..de gondoljunk bele nagyanyáink ükanyáink sem voltak jobb helyzetbe…reggeltől estig a földeken gyárakban kőkemény fizikai munkával keresték a napi betevőt ..maguknak verték a vályogot a házhoz…vagy sárfalat döngölték….és semmi bajuk sem volt…..reggel kis pálinkával….este egy pohár borral zárták a napot…kolbászon hagymán és szalonnán éltek…..megéltek háborúkat amit mi nem…..én inkább a kényelemnek….a sok műkajának….a feleslegesen szedett gyógyszereknek tudom be hogy nem vagyunk annyira szívósak mint ők….ők nem rohantak az orvoshoz egy kis náthával…amire mi mindenféle csodapirulát beszedünk…..és egyszerűen….. egyszerűbben tisztábban…szorgalmasabban éltek mint mi….nem volt tévé előtt ücsörgés mert az állatokat kellett ellátni….reggeltől estig dolguk volt….és nem panaszkodtak….legalábbis az én nagymamám nem…:)

 11. Zsákos Fodor says:

  Kedves Cikkíró és Hozzászólók! Mielőtt mindenki jelenlegi életét hibáztatná a betegségeiért, kicsit el lehetne azon is gondolkozni, milyen lapokkal indult az életbe. Mert hát az egészség már a fogantatásnál kezdődik. Vajon megkaptuk-e a szüleinktől a kellő törődést annak idején? Nyugodt várandóság, anyatejes táplálás, érett újszülöttek voltunk? Már bölcsődébe kellett járnunk? Mert hát ezek a tényezők is hozzájárulnak felnőtt életünk egészségi állapotához. Aztán mit tettünk mi magunkért? Dohányzás? Alkoholizálás, kis fű, rossz kaják habzsolása, mozgásszegény életmód?

 12. fizkembau@gmail.com says:

  A gyerekeim tartoznak a negyvenes korosztályba. Állandóan dolgoznak, sohasem látom őket önfeledtnek, boldognak,mindig a feladataik fontosak,sohasem maguk, sohasem a család az első.
  Az állások megszüntetésével iszonyatosan megterhelték az állásban maradókat, kettő helyett kell dolgozniuk ugyanazért a bérért, a kiesők pedig önmaguk megtalálásába pusztulnak bele.Vagyis kétszer annyi ember betegszik bele abba, hogy körkörösen rabszolgatartókká illetve rabszolgákká tesszük egymást.
  Ha majd újra törvény lesz, hogy nyolc óra munka után le kell tenni a munkát,ha majd büntetés jár azért, ha valaki egy mértéken túl túlórázik, ha a szülőnek kötelező lesz otthon maradni, ha ő vagy a gyereke beteg, akkor lesz csak javulás.
  Ráadásul, annyi felesleges, buta dolgot csinálnak feleslegesen az emberek, aminek semmi értelme!!
  Én is azért drukkolok, hogy a gyerekeim az unokáimat képesek legyenek felnevelni ebben az embertelen korszakban.

 13. Ilona Pincse says:

  42 éves voltam mikor egy kisebb fajta szív problémám akadt !/ lényeg beteg lettem ,azt hittem meghalok köszönöm nem haltam meg / egy darabog pontosan 3 évig szedtem a gyógyszereket , aztán úgy döntöttem nekem élnem kell ezért gyógyszer helyet gyümölcsöket ettem Alovevera termékeket ittam . Elmondhatom, nem vagyok beteg /Köszönöm / sikerült felnevelnem gyermekemet is . Nehéz volt de mindig optimista maradok voltam ! Nem az állambácsira vártam mikor nem volt munkám. Kerestem munkát új lehetőségeket.Nem idegeskedek akkor sem ha kellene nyugalom a legfontosabb ,saját magunknak kell megteremteni és nem várni másoktól a csodát.

 14. Olvaso Bea says:

  Nem karriert. Megélhetést. Elsejétől harmincegyedikéig. 40 évesen. Munkahelyen stabilitást, hogy szülés után visszavegyenek – és még így is 50-50% az esély (és ez már egy jó arány – 1990-től 2008-ig 100% munkanélküliséget láttam az összes kolléganőmnél, aki gyereket merészelt vállalni. Minket a férjem egyedül nem tud eltartani. Csak a hitelt és a rezsit. És még jól állunk, nem éhezünk, de még csak egy játszóházba se megyünk, nemhogy bármi szórakozás, mozi, könyv vagy bármi. Szerintem ez fényévekkel van a karrierépítéstől.

 15. Harsányi Monika says:

  Sziasztok…Vannak a sorokban igazságok..de ha ezen sápítozunk és rettegünk még rosszabb lesz…
  Ime egy mankó…Szabó Péter:A Boldogság tanulható…. Youtube

 16. zizike says:

  Csak szét kell nézni bármely stroke rehabilitációs osztályon.Sajnos nem sok időssel találkozik az ember.

 17. Gulyás József.Nem kell elkeseredni ,a gyerekek tanuljanak tőbb szakmát és angol nyelvet.Jó a vasas szakma vagy épitőipari ( kömüves,ács,asztalos,gipszkartonos ).Mondjuk diploma orvosi vagy master pénzügyes is jó.Nos ezzel már megél más országban.Én 63 éves vagyok épitőiparban dolgozom 67 éves korig akkor lehet nyugdijba menni, igaz vigyáztam mindig az egészségemre ,semmi alkohol,cigaretta és drog sem !Hollandiában élek és itt meg van engedve jó pár drog de nekem ingyen nem kéne.Fiam hasonlóan el volt keseredve, majd kiment Angliába és 3 évet dolgozott egy bútorgyárban éhbérért.Megunta visszament Miskolcon hivatásos jogsit szerzett és ma Angliában angol cégnek kamionozik.Havonta vagy én vagy ő repül hozzám ,hiszen repülőtér közelében élünk én Amszterdam mellet ő meg Leeds mellett.Inkább ott legyen boldog mint odahaza boldogtalan drogos vagy alkoholista.Az egészséggel kapcsolatban ,sajnos volt magyar kollégáim mind meghaltak régen.Igen mert az alkohol és cigaretta ,valamint a helytelen táplálkozás kombinálva sok munkával hamar megemészti az embert .Viszont napi 8 óra munka és egészséges életmód nagy mértékben csökkenti a fiatalkori halálozást.Meg a gének ! Apám 62 évesen halt meg ,anyám 87 éves és még dolgozik a kertben !Mind szellemileg mint fizikailag fitt !

 18. Attiláné Asztalos says:

  46 éves vagyok és már 7 éve gyógyszert szedek. Sokszor elgondolkodom, hogy milyen hosszútávú mellékhatások lehetnek majd? meddig élek? Már 39 évesen tüdőembóliám volt-ami hirtelen jött, bár voltak apró jelek és voltam orvosnál is- de a doki minden tünetet a stresszre fogott és hogy idegi alapú. Aztán beütött a halál szele- a nagyobbik gyerek akkor volt 8.-os, kezdődött a pályaválasztás a legkisebb 4.osztályos volt. Hirtelen a férjem itt maradt három gyerekkel és ügyesen, erősen megoldott mindent. Az intenzíven kétségbe esve gondoltam, mi lesz ha én nem élem túl? Aztán pár nap múlva már az járt a fejemben, hogy nem tehetek semmit-lehet most vége mindennek. Csak az adott erőt, hogy tudtam apa ott van nekik és gondoskodik majd róluk. Majd telt az idő és már mérges voltam, mérges az alkoholistákra a drogosokra azokra akik nem vigyáznak magukra, mégis vígan élik tovább életüket. Én soha nem cigiztem, nem ittam alkoholt, nem szedtem ész nélkül gyógyszereket-mégis elvisz a halál- igazságtalan! Végül jobban lettem, megnyugodtam-hogy én vagyok az ezerből az egy, aki szerencsésen megúszta! Azóta még jobban vigyázok, jobban értékelem a szép pillanatokat. A gyerekek szerencsére lassan saját lábukon állnak, nem idegeskedem semmin, van mindig B tervem. Rendben vannak a papírok, biztosítás stb. jobban tervezek előre, bár csak kis lépésekben. Célom -tovább élni amíg csak lehet és minél többet nevetni és élvezni az életet. Mindenki elmegy egyszer, hogy ki mikor-azt senki sem tudja. Minél korosabbak vagyunk annál nagyobb az esély rá és egyre több barát, ismerős fog elmenni. Amit szeretnék, hogy soha ne kelljen megélnem a gyerekeim halálát!

 19. Horváth István says:

  Sem kormánynak sem másnak nincs oka köze ahhoz ki mikor és hogyan távozik az élők soraiból.
  Mindenkinek vannak döntéseik érzelmeik ennek az oka minden eseteben az hogy merre tart az utuk mi történik velük.
  Nem kell okokat kívül keresni mivel ha fáj azt is magunkban érezzük de gyakran csak agy bogyó kell amit orvosságnak becéznek.
  Az ember legyen az nő vagy férfi nem néz önmagába csak a külső megtörténten mereng és attól fél ebbe ő is bele tartozik és semmit sem tehet hogy másként alakuljon az élete. Nem az a lényeg hány éves vagy az hogy ebben a pillanatban mit érzel s azt hogyan reagálod le elsősorban önmagadban. Legyen bátorságod önmagadba nézni figyelni akkor megérted azt az üzenetet ami csak neked szól, ami tiszt és az biztos hogy igaz. Az életet nem lehet sem könyvből sem tv-ből megtanulni élni kell.
  A gyerekek rád figyelmek rólad mintázzák az alapokat te is figyelj rájuk. Akkor van kihez forduljon és nem azt lesi el hogyan lehet hamar elmúlni értelem nélkül.

 20. Ica Varga says:

  A kormány tagjai szándékosan nem akarják a nép hangját meghallani. Csak nyomják a magukét az ország kitünő helyzetéről, mintha ettől a nép nem éhezne, nem fázna, a munkáért kapott éhbér nőne, a nyugdij elérné az európai szintet. Közben az emberek 4-500 Ft-os órabérért kénytelenek a multiknak dolgozni, mert sokaknak nincs más megoldás, ha enni akarnak adni a családjuknak, erre kényszerülnek. Hiába mondják, hogy a fidesz jó százalékot mondhat magáénak, ettől még a nyomor nyomor marad.

 21. Hatvannégy Kavicsos says: (előzmény @steve winston)

  Teljesen igazad van ,de azt kell mondjam ez szerintem még a jéghegy csúcsa ,én körbejártam a környező országokat ,és azt kell mondjam mi még igy is jól állunk !! Jobb életet egyedül Szlovéniában láttam ,másfelé inkább nagyobb nyomort ! Hogy a vége ennek mi lesz, szerintem polgár háború ! Az idősebb korosztály is ezt mondja ,csak a kormányok nem hallják !

 22. Mária Magdolna Nagy says:

  Sajnos csak megerősíteni tudom leírtakat. Környezetemben több negyven és ötven közötti nő és férfi halt meg. De még az ötvenes éveik elején járók sem ezt érdemelték. Mindannyian bizakodással feküdtek be a kórházba, de élve nem jöttek ki onnan. Legutóbb egy rendkívül kedves 45 éves asszony lett a halál martaléka.Közvetlen ajtószomszédom 53 évesen halt meg. Hat gyerekes családapa volt. Özvegye birkózik félárva négy kiskorúval, mert szerencsére két gyerek már nagykorú. Figyel vajon erre a kormányzat? Vagy azoknak van igaza, akik azt mondják a cél az, hogy minél kevesebben legyünk.

 23. steve winston says:

  Csak a kormány változatlanul optimista!Hogy honnan lesz utánpótlás fiatalságból,ez változatlanul rejtély!Emlékszem jó pár évtizeddel ezelőtt ha jól emlékszem Fekete Gyula iró már megkongatta a népesség fogyás vészharangját!Már akkor süket fülekre talált!Azóta készültek programok a (szemétkosárnak)de semmi generális változás e témát illetően nem történt,ugy a szociknál sem akárcsak most!Csak megy a süket “düma”hogy igy segitenek,meg ugy segitik a családokat,de a fele sem igaz!Aki beveszi a családtámogatás 10 millás maszlagját,az könnyen a deviza lakáshitelesek sorsára juthat!Valójában ez a kormány is csak a saját pereputtyával és családjaival törődik!Csak ezt nem merik kijelenteni,nem is kell, mert az emberek nem hülyék!Látják hogy minden családsegitőnek hazudott segitség a kormány részéről parasztvakitás,nem más!Ezt csak a vak nem látja!A borzasztó az hogy nem akar észhez térni sem a politikusok,de az értelmiség sem!Valamire,vagy valakire várnak,hogy majd az égből idedob valaki 10 millió csecsemőt,vagy én nem is tudom mit gondolnak!Most azért nem szülnek,mert a gyerekek felnevelése bizonytalan,nincs miből,még a felnöttek sem tudnak megélni!A munkabérek a béka segge alatt már lassan fél évezred óta,és hiába szólnak,aki szólni merészel,a kormányt ez nem érdekli,csak a stadionépités,a sportlétesitmények!Szarban az egészségügy,leszarják az öregeket a nincsteleneket,ők meg élnek a kormánynál mint Marci Hevesen!De tovább nem sorolom,mert millióan elmondták már,de a kormányok fülei süketek!Én meg már “hazafelé megyek”több van hátra mint előre,és megmondom őszintén elfáradtam ebben a lehetetlen életben ami itt van ma Magyarországon,ahol csak a pofázás és a lopás a korrupció éli virágkorát és felelős sosincs!Hivatalos állami politika lett a hazudozás,a lopás,csalás,korrupció,próbálják a népet hülyiteni dumával és óriásplakátokkal!Nem hiszem hogy a Fidesz csókosain és agy mosottjain kivül valaki is fogékony rá,mert a valóság az hogy Arany Jánost idézzem hogy “sirva tallóz aki él”meg aki nem tudott külföldre menni dolgozni!Csak a kormány változatlanul nyomja a sikerdumát!!Ez van sajnos!

 24. Lázár Marcell says:

  Nekem négy gyerekem van,én harminchatévesen kaptam inkfartust…Most negyvenegy vagyok, nem dohányzom ,nem iszom…Melóhelyi stressz..na meg ez a mocsok ország ami gallyra vágja az embert,de az keményen!!!

 25. József Gulyàs says:

  Mindkét gyerekem ebbe a korosztályba tartozik. Az ő gyerekeik most végeznek az iskolában, semmi jövő nincs előttük. De a szülő is nehezen tud már még két felnőtt gyereket eltartani. Majdhogynem kilátástalan helyzetben vannak. A mindennapokért való küzdelemben saját magukra alig jut idő. A stressz hozza elő ezeket a szörnyű betegségeket. És “jobban élünk” mint a politika ezt sugallja.

 26. Sand Shauna says:

  Korán elhullanak – sebaj.
  Legalább nem kell nyugdíjat fizetni nekik. Tiszta haszon.
  🙁


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!