KissEmese

Teherbíró, szorgalmas pályakezdő munkát keresNéhány hete láttam egy álláshírdetést. Bloggereket kerestek egy lendületes csapatba, mindenféle online felület ismeretekkel, közösségi média használattal ésatöbbiésatöbbi.
Ami miatt szörnyen elkeseredtem, az a következő mondat volt: 35 évnél fiatalabbak jelentkezését várjuk.

Hohohó! Ezek szerint én a 38 évemmel már öreg vagyok? Mikor lettem öreg? Hisz a nyugdíj korhatár az egekben van, tehát még jó sokáig gürizhetek, ergo ahhoz elég fiatal vagyok, de egy fiatalos, lendületes csapatba már öreg?

Megáll az eszem! És a tapasztalat nem kell? És az, hogy én még nagyon is aktív vagyok, nem érdekes? Tetrekész, sikerorientált, buzgó? Ezekre nincs szükség?
De jó a fiataloknak, gondoltam mérgesen, nekik áll a zászló.

Ám akkor beszélgetni kezdtem Annával, aki friss diplomásként hetek óta munkát keres, s kiderült, az ő helyzete sem könnyebb.

– Manapság nehéz pályakezdőnek lenni, – meséli Anna – mert a munkaadók nagy része több éves szakmai tapasztalatot vár el. Sajnos, a gyakorlat azt mutatja, hogy az egyetemi évek alatt nagyon kevés diák tud munkát vállalni, és itt olyan munkára gondolok, ami a hivatásához kapcsolódik.

-Mi az, amin változtatnál annak érdekében, hogy a fiatalok jobban el tudják “adni ” magukat?

– Nem tanítják meg a fiataloknak, hogy hogyan kell önéletrajzot, motivációs levelet írni, illetve, hogyan érvényesüljenek a munkahelyükön anélkül, hogy ártanának másoknak. Hogyan kezeljék a munkahelyi konfliktusokat. Hogyan vehetik azt észre, ha a munkaadó nem korrektül bánik velük. Ezeken a dolgokon lehetne javítani.
Bajnak gondolom, hogy a pályakezdők nincsenek tisztában a jogaikkal. Nagyon sokan nem mernek szólni a HR-esnek, ha olyan kérdést tesz fel, amit nem kéne. (nőknél, hogy például mikorra tervezi a gyermekvállalást.)

– Számít-e, hogy lány vagy? Esetleg nyom-e a latba a külsőd? (nálad az, hogy csinos vagy)

– Eddig nem tapasztaltam, hogy számítana. Sem a nemem, sem a külsőm. Bár nyilván vannak olyan helyek, ahová inkább férfiakat keresnek.

– Frissen diplomáztál, gondolom beszélsz idegen nyelveket. Ez alapkövetelmény? A munkaadók előnyben részesítik, ha valaki beszél nyelvet?

– A legtöbb helyen a hírdetésben írják, de nem mindenütt kérték az elbeszélgetéseknél. Vagy kiderült, hogy nem is kell használni.

– Mit vársz el te a jövendő munkádtól?

– Szeretném, ha tudnám a nyelvtudásomat kamatoztatni. Szeretnék olyan csapatban dolgozni, ahol együtt tudunk működni a kollegákkal és a főnökkel, hogy egymást építsük, egymás fejlődését támogassuk. Azt gondolom, hogy a célunk közös, és ahhoz, hogy a célt elérjük, jól kell magunkat érezni a bőrünkben és egymással, hogy egy kellemes munkahelyi légkört teremtsünk meg.

– Mi az a bér, amennyit keresni szeretne egy fiatal, friss diplomás? És mi az a munka, amit nem szeretnél végezni?

– Nos, én csak a magam nevében beszélhetek. 180-200 ezer ft körül szeretnék keresni (minimum) és az ügynöki, biztosítási munkákat utasítom mindenképp el, valamint, bevallom, műszakozni sem vágyom túlzottan.
Reménykedem, hogy más típusú munka is terem egy jó munkaképességű, ambíciózus, angolul jól beszélő (és író) fiatalnak Budapesten, aki anglisztikán végzett, tanulékony, megbízható, pontos, szorgalmas és terhelhető. 
Szóval várom az ajánlatokat! Ja, és egyenlőre nem tervezek gyereket! Ezt azért mondom, mert ez tényleg szempont sok helyen…Hihetetlen, hogy a nők helyzete milyen keserves. Ha pályakezdő vagy, az a baj. Ha anyuka, akkor az a baj, ha 35 feletti, akkor meg az.
Gondolom egy 50 éves nő áshatja magának a sírt….belegondolni is rossz az ő helyzetükbe.

Van min elgondolkodni, azt hiszem…

Ha az anyák munkavállalásáról olvasnál kattints Bouvet posztjára.

Ha pedig munkád lenne Anna számára, írj, és én megadom az elérhetőségét.

Szép napot!

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Valóban, a sikeres vállalkozások nem írnak elő felsőfokú végzettséget, de ez nem jelenti azt, hogy nincs rá szükség ! Pontosabban a tudásra, ami mögötte van és nem a diplomára. A vállalkozónak a feladatot meg kell oldania, a megrendeléseknek eleget tenni, ahhoz hogy legyen munkája. Minél kisebb egy vállalkozás annál többféle képzettséget igénylő munkakört kell ellátnia egy alkalmazottnak.

 2. Marcsi Béres says:

  50 éves nő vagyok… a sírom még nem ásom, ássa azt meg más, ha itt lesz az ideje, de tény, hogy nem vesznek emberszámba bennünket a munkaerőpiacon. Nem kell a tapasztalat, a stabil tudás…nem érdekes, hogy már nem akarunk szülni és a gyerekeink is nagyjából önjáróak. Kívülről folyamatosan tolják belénk, hogy maradjunk fiatalok, ma már az ötven, az igazából negyven, jógázzunk, sportoljunk, növeljük az önbizalmunkat, mert még “fiatalok” vagyunk…hát ja…a kozmetikai cégeknek és minden olyan területnek, akik pénzért bakfisokat csinálnának belőlünk…de a munkaerőpiacon temetetlen múmiák vagyunk csupán…hát ennyi… 😉

 3. Katalin Ráczné Rádkai says:

  Egy hete voltam a MÁV-nál vezető jegyvizsgáló állás teszten. De előtte szokás szerint elküldtem az önéletrajzomat.Amin fel van tüntetve,hogy 1967-ben születtem. A tesztem sikerült. Majd a személyes beszélgetés három unott emberrel.
  Megkérdezték tisztában vagyok e azzal,hogy mi a feladata a jegyvizsgálónak. Mondtam,hogy persze,és elsoroltam. Következő kérdés-hogy fogom az én koromban bírni,hogy többször végig kell menni a szerelvényen,és minden állomáson ahol meg áll a vonat le kell szállni és vissza.Mind ezt olyan le néző képpel,hogy legszívesebben rájuk borítottam volna az asztalt. De volt jelentkező Debrecenből akitől azt kérdezték, hogy fog reggel négykor kezdeni. Kérdésem nem látták az önéletrajzon? Mint aztán hallottam csak a képzésre fel vett összeg kell az államtól.A vizsgán szépen sorban megbuktatják az embereket,és időarányosan a tanfolyam díját is kifizettetik.

 4. Misi Tóth says:

  Nem tudom a hölgynek miféle diplomája lehet, de mielőtt belevágott volna az adott területbe, nem járta körül a dolgokat, nem mérte fel a lehetőségeket? Mire számított? Ebből is az látszik hogy nem minden a diploma. Nyolc általánossal rendelkező cégvezetőket ismerek. Az is igaz és tény, hogy egyre kevésbé van szüksége az országnak gondolkodó emberekre. Sajnos.

 5. Iren Sebestyen says:

  Igen, az “álláskeresés” sajnos most így megy! Sok- sok felesleges köröket futtatnak az állást keresőkkel.Mindenféle kuli-buli csoportok “segítenek” a reménykedőknek. Eredmény: gyakran egy visszahívást sem érdemel a munkát kereső.
  Pár dolog amin el kellene gondolkodni: ” Küldje el az életrajzát” mondják gyakran a telefonba. Ismeretlen cégek olyan adatokat kívánnak, amelyek gyakran esnek adatvédelemi törvény alá. Hova kerülnek azok az életrajzok,adatok, akiknek a tulajdonosa nem nyer felvételt?
  Más:Hogy lehet az, hogy a 40 éven felüli az már öreg, az egyetemről, főiskoláról kikerült, az tapasztalatlan.3 vagy több szakmával sem nyernek felvételt. Adódik a gondolat, hogy valójában nem munkaerő kell, hanem a látszat, hogy a munkaadók lázasan keresnek, de ugye a kínálat az nem megfelelő, képzetlen.
  Akkor most elmondanám, hogyan zajlott egy munka felvétel amikor valóban kellett a dolgozó:
  A meghirdetett állásra jelentkezett a jelölt. Elbeszélgetett vele az un személyzetis szakember. Ha megtetszett mindkét félnek az adott lehetőség, megbeszélték a sajátságokat,elvárásokat, és azt, hogy a munkahely mit tud biztosítani a dolgozójának. Majd jelentkezett a leendő munkahelyi vezetőnél. Ott is bemutatták az efektiv teendőket, ha volt fogadó készség, és akarat a munkavállaló részéről, akkor visszament a munkaügyishez, megkapta az orvosi vizsgálatokra a beutalót amely vizsgálatok a munkavégzéshez elengedhetetlenek voltak.Amikor minezek a visgálatok bekerültek az EÜ kiskönyvbe megkezdhette a munkát a jelölt. Majd a munkaügyi Osztályon bekérték a bizonyítványait, személyes adatait és kiállították a munkakönyvét, amelyet ezen az osztályon trezorban őriztek!(ugyan adatvédelmi törvény nélkül is tudták, hogy a személyes adatokra vigyázni köteles a munkaadó)Ebben az időben fontos volt a fiatalokat megtartani, a fiatalokat pedig megtanították a tapasztalat elismerésére.Érték volt a tapasztalt dolgozó, a törzsgárda tagság. Ehhez képest ami most van a munkaerő piacon, az tényleg egy rossz értelemben vett piac, egy dzsembori!

 6. Tamas T says:

  Mindez azért van, mert nincs munka! Az álláshirdetések 80%-a, de lehet több kamu. Statisztika javitó, semmi más. Nem, nem kell a diplomás nyelveket beszélő gondolkodó ember. A szalagmunkás kell, 8 általánossal, robotnak, minimálbérért. A nem kamu álláshirdetésekre megvan az ember. A hülye kell. A hülye törtető gátlástalan vezetők a hasonlókat keresik. Ezek a vezetők szelektálódtak ki az évek alatt, akik felfelé nyalnak, lefelé taposnak, és olyan eszközeik vannak az érvényesüléshez, amilyen jó szándékú embereknek sosem lesz. Ez a szelekciós alap. Itt az internet, össze kellene fogni! Már nem kell szamizdatot nyomtatni, modern eszköz van rá, mégsem élünk vele! A hazugság, a kisemmizés, hülyének nézés ellen közösen kellene összefognunk! Több ilyen cikk kellene, lássuk a valóságot, nem csak azt, hogy mennyi üres állás vagy Magyarországon. A statisztikák szerint.

 7. Maria Hajdu says:

  Ez diszkrimináció. Hallottam valamit harangozni, hogy az büntetendő.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!