KissEmese

Lehet a bloggal pénzt keresni? Naná!Lassan 4 éve vagyok blogger. 
Azért kezdtem el blogot írni, mert mindig is írtam: naplót, regényt magamnak, mesekönyvet másnak, szóval a blog egy újabb felületnek tűnt, amit még nem próbáltam. Tetszett. Belevágtam.
Természetesen, ezt nem is titkolom, vonzott a gondolat, hogy egyszer pénzt is kereshetek vele, ez volt az oka, amiért annó a Cafeblogon kezdtem: jó programot hirdettek, kecsegtető feltételekkel.

Hamar kiderült, a bloggerség egyáltalán nem abból áll, hogy írok valamit, azt több ezren olvassák, s 2 poszt után kopogtatnak a cégek, hogy mind nálam akarnak hirdetni. Na nem.
Bár tudom, manapság divatos szó a blog, és sokan neki is futnak, hogy bloggerként “világhírűek legyenek”, de ehhez, ugyanúgy, mint máshoz, kitartó munka kell.
MUNKA!
A sültgalamb senki szájába nem száll 2 poszt után. Úgyhogy azokat, akik most futnak neki, ki kell ábrándítanom: nem fognak a befektetők kopogni azonnal…

Kopogtatnak viszont az ingyenmunkásokat keresők, a saját oldalukat tartalommal megtölteni vágyók, akik a bloggerrel megíratják a cikket, posztot, szösszenetet, de saját maguk használják fel. Kecsegtetnek ugyan látszathaszonnal, de ez csak szép duma.
Én személy szerint tőlük mászom a falra…mézesmázas gyere írj nálunk szöveg után semmi konkrétum, aztán meg írhatsz nekik jó sokat, s legfeljebb a poszt alján apróbetűvel ott a neved…az apróbetűt meg ugyebár a kutya sem olvassa.
Vagy a másik esetben megkérnek, hogy írj, aztán, mikor fizetésről érdeklődsz, még fel is háborodnak.

“….megkeresett egy cég, hogy vállaljam, írjak nekik mindenféle promóciót. Letisztáztuk a dolgokat, majd huss, le is zárták a tárgyalást. Én ekkor emeltem fel a kis kacsómat és érdeklődtem, mégis miféle honoráriumot szánnak a munkámra. Elkerekedett és kigúvadt szemeket kaptam cserébe: Pénzt kérek a munkámért? Hogy-hogy? Én csak egy blogger vagyok, mégis mit képzelek?” (Bouvet)

“Kb. 3-4 olyan “magazin” volt, amelyik azt gondolta, nekem tesz szívességet, ezért vagy piti összegekért, vagy ingyen dolgoztattak. El kellett telnie – sajnos – fél évnek, amíg megtaláltam az önbecsülésemet és azt tudom mondani: köszönöm, ebben a csapatban ÉN nem akarok játszani, és ha komolytalan a dolog, akkor szó nélkül lelépek. Úgyhogy azt tudom tanácsolni: tudjunk NEM-et mondani, mert sokan fordítva ülnek a lovon – MI adunk szívességet, és sokszor ezt alul is értékeljük.” (Life in Motion)

” Volt, hogy azt mondták, az is jó, amit máshova írsz, csak kicsit kozmetikázva. És akkor az nem is új írás, szóval ingyen esetleg?” (Kétpöttöm)


Nos a “csak egy blogger” mostanában már talán nem állja meg a helyét. Ugyanis a bloggerek egyre keresettebbek. Nemrég épp a Nők Lapjá-ban olvastam egy cikket arról, hogy egyre jobban hisznek az emberek a bloggerek szavának. Hitelesebbnek tartják őket. Mert még nem fizetett hirdetés minden szavuk. Őszinték.

Ezt a hullámot igyekeznek meglovagolni a befektetők. Legalábbis én úgy látom. Persze lehet, hogy nagyon el vagyok tévedve. Akkor javítsatok ki. De engem is kerestek már meg korrekt ajánlattal. Ilyenkor mindig az elején leszögezzük a feltételeket, és mindenki jól jár.

” Van egyébként pozitív tapasztalat is. Volt olyan korrekt megkeresésem, pénzt ajánlott heti 3 bejegyzésért, szerződéssel stb. Szóval olyan magyar valóság van ezen a téren is. ” (Kétpöttöm)

Igen, lehet pénzt keresni a bloggal. Igen, vannak befektetők – és az új irányzatnak köszönhetően egyre több – akik akarnak együtt dolgozni bloggerekkel.
Azonban ők az olvasottságra figyelnek leginkább, azt pedig tényleg befektetett energiával, munkával, kitartással lehet elérni. Évek alatt.

Addig is azonban, amíg a cégek, újságok nem kopogtatnak itt van két ötlet, amivel lehet pénzt keresni:


“Régebben pár évig működött a Google AdSense kattintás alapú hirdetéseinek kihelyezése, de az nagyjából 3 éve már nem megy jól: növekvő látogatottság mellett lényegesen csökkent az innen származó bevétel, valószínűleg a hirdetésblokkolók növekvő használata miatt. A másik módszer lényegében egy partnerprogram, amely úgy működik, hogy kihelyezek hirdetéseket az oldalra, amelyek egyedi linket tartalmaznak egy webáruházra, és az egyedi linken keresztül érkező vásárlók vásárlásai után jutalékot ír jóvá a cég. Vagyis az alapján fizet, amennyi eredményt ténylegesen hoz a vállalkozásnak az adott reklám a blogról. “ A partnerprogramról kérdezd a Fenntarthatóság és környezetvédelem blog szerzőjét!

Megkereshetsz te magad könyvkiadókat olvasói példányért – posztért, véleményezésért cserébe. A legtöbb kiadónak van erre a célra elkülönített könyve.
Egyes ruhaáruházak, kozmetikai termékeket forgalmazó cégek szintén adnak terméket, ruhát kipróbálásra, többnyire ők is posztot kérnek cserébe.

Mindenkinek kitartást és sok sikert kívánok! És ha van még ötletetek és tapasztalatotok, ne habozzatok megosztani velem!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Biró Dániel says:

    Tetszett a cikk. Köszönöm


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!