KissEmese

“Tisztázzuk már le, miért családi parkoló a családi parkoló!”

 

“Tisztázzuk már le, miért családi parkoló a családi parkoló!
Egy hónap alatt már huszadjára járok úgy, hogy a túlsó végen tudok csak megállni a Tesco parkolóban, mert a családi rész tele van gyerekülésmentes, egymagukban érkező személyek autóival – vagy épp mint tegnap az első hely – kétszemélyes sportkocsival.

 

Tehát, minek is van (mert hogy nem csak a poén kedvéért):
– mert kétszer akkora hely van mellette kialakítva, így amikor kinyitom a kocsiajtót tövig, hogy kihalásszam a gyerekülésből a gyereket/ket – és ne vágjam be a fejét a résnyire nyitott ajtóba -, nem fogom a szeretett autód fényezését tropára vágni. Vagy épp amikor a nagyobb gyerek hirtelen kivágja az ajtót, dettó nem történik ez, hogy örjönghess. Vagy a három gyerek kényelmesen elfér mellette, így jó esetben nem fog az úton várakozni ahol te bazira mennél a dolgodra.

– Közel van a bejárathoz és a kosarakhoz, és még járda is van mellette kialakítva, így nem leszek a 10kilós gyerekkel a karomon utadban, hogy túráztathasd mögöttem a motort, hogy mikor elhaladsz mellettem megjegyzéseket tegyél, miért nem a kocsik tetején, tán a levegőben járok, vagy egyszerűen csak szívódok fel a francba.

– Mert megpróbálsz jófej lenni, és a “minek szülted ha nem tudod megoldani, hogy gyerek nélkül menj vásárolni, vagy nem tudod megoldani az ilyen apróságokat” okosságokon túl megpróbálod eljuttatni az agyadig azt, hogy nem a legnagyobb élmény, és veszélyes is végigcipelni a karonülő 10-15 kilós gyereket, vagy végigvonszolni 3 kicsit az autók között négyszáz fokban, vagy épp esőben-hóban-fagyban ellentétben veled, akinek persze ugyanúgy meg kell tenned azt a távot, csak éppen egymagadban, vagy a haverokkal, esetleg a pároddal kézenfogva. 
Természetesen ugyanez vonatkozna azokra is, akik gyereküléssel de épp gyerek nélkül állnak be oda. 
Legyen már bennünk annyi emberség, hogy ezt is megtanuljuk tiszteletben tartani – segítve ezzel a családosokat – ugyanúgy mint a mozgássérült helyeket. Mert egyszer nektek is lesz gyereketek, és rájöttök mennyire nem könnyű velük kiskorban a vásárlás, és mennyire jól tud jönni ennyi minimális segítség.”

Ezt a kiírást csíptem el ma a facebookon, s engedéllyel meg is osztom veletek. A szösszenet írója, Sonkoly Bíborka teljesen jogos felháborodásának adott hangot, mikor megjegyezte, hogy a nagycsaládos parkolót miért lenne jó, ha tényleg az használná, akié.

A bejegyzés sok mindenkit hozzászólásra késztetett.
Volt, aki szidta, mert az a parkoló mindenkinek jár, mások egyetértettek, s akadtak, akik elvesztek a részletekben, s szőrszálhasogatásba kezdtek. 

Az emberek már csak ilyenek. Empátia nulla, tolerancia zéró, odafigyelés, udvariasság nuku. Csak az én van, meg az enyém. 
Lehetne másképp, de úgysem lesz. Én már egy ideje nem számítok csodára.
Mindenki siet, kapkod, tipor. El. Másokat. Mindenáron. 
Akkor is, ha ezzel mozgáskorlátozottakat tol félre, akkor is, ha kisgyermekeket hoz kellemetlen helyzetbe. Mert ugyan miért is érdekelne egy húdenagyonfontosembert, hogy rossz helyre állt. Ő siet. Nagyon siet. A többi ember meg, nos ők magasról vannak leszarva. Ez van. 

Aztán egy idő után mindenki leszar mindenkit, mert ha egynek lehet, lehet a másiknak is. A farkastörvények uralkodnak. S azokban a gyenge háttérbe szorul. Kár. Kár, hogy az empátia manapság gyengeségnek, s nem erénynek számít.

Hadd fejezzem be a posztom egy komment idézésével. Azt hiszem tökéletesen összefoglalja, amit én is ki akartam fejezni:

“Tisztázzuk le…
Amikor kicsik voltak, megtanították Önöket köszönni. Miért? Hisz nincs rá törvény….
Amikor buszozunk, átadjuk a helyünket az időseknek, kismamáknak vagy kisgyermekeseknek! Miért? Hisz nincs rá törvény…..
Mert illem, empátia, intelligencia, neveltetés kérdése…..Ilyen egyszerű.
Szerencsére vannak olyan dolgok/helyzetek, amiket nem törvény szabályoz, de figyelünk a másikra.”

Ennyi!

u.i.: a poszt eredetileg nem Bíborka nevét jegyezte egy félreértés miatt, amiért utólag is elnézést kérek!

fotó: 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Mária Edina Andráskó says: (előzmény @Nagy Attila)

  Akkor tegyék a parkoló másik felébe 😀 most nem azért, de ez nálad már csak szőrszálhadogatás mert képtelen vagy elfogadni, hogy meg lehet oldani, csak nem szenvedni meg hisztizni kéne rajta, hanem gondolkodni… Lehet itt magyarázni, hogy nem a múltban élünk, de egyrészt még én is járok teabanttal mert poén és szeretem, másrészt HA akkor meg tudták oldani, akkor most is meg fogják, nem volt akkor annyi kényelmi finkció az autókban és annyi segítség mint most. De ismétlem: ha valaki meg akarja oldani a helyzetet akkor meg tudja csak nem hisztizni kéne a dolgokon, hanem gondolkodni. Túlságosan elkényelmesedtek az emberek ès csak a hiszti megy mert neki ez ,,jár”… Most ha valaki ilyen szerencsétlen, akkor felesleges neki gyerek is, sőt, igazából tök felesleges léteznie is, mert mindent meg lehet oldani, csak akarni kell… De ha ehez túl kényelmes valaki, akkor menjen akkor vásárolni, amikor kevesen vannak és ennyi, probléma megoldva… Ja boccs, eddig nem jutnak el sokan

 2. HA a parkoló másik felében lenne a gyermekes hely, akkor tuti szabad lenne. De te nagyon ügyes vagy, gondolom a sportautód mellett álló autónak nem vágtad neki az ajtót, amikor a barátnőd gyerekét operáltad ki… Nem a múltban élünk, hogy trabanttal járjunk.

 3. Mária Edina Andráskó says:

  Ezt annyira birom Azért mert a gyerekkel kell sétálni már baj van… Azért mert nem fér oda a gyereküléssel, már hiszti van. Egyrészt: KRESZ szerint nincs gyerekes, vagy nagycsaládos parkoló. Másrészt: a szerencsétlen nagyanyàm a viszerével, porckopásával stb-vel meg gyalogoljon… Nem értem, hogy hogy tudták megoldani régen, amikor apuci anyuci a 2-3 gyerekkel trabanttal meg zsigulival szepen elment bevásárolni… Akkor sem volt ilyen-olyan gyerekes parkoló és érdekes módon meg tudták oldani… Jaaa, hogy túlságosan elkényelmesedtek az emberek? Amúgy meg valószínű nevelés kérdése az is, hogy a nagyobbik gyerek ne vágja ki az ajtót, hanem majd megvárja amíg anyuci kinyitja neki… Ha meg annyira vagdosni akarja az ajtót azt megteheti otthon is. Visszatérve a tescos parkolóra: nem láttam még tesco parkolót ahol nagyonb lenne a hely vagy lenne járda. Mellesleg: barátnőm gyerekét szoktam vinni, igen 3 ajtós sportkocsival… Benne a gyerekülés 🙂 és tudjátok mit? A 3 ajtós autóknak nagyobb hely kell kinyitni az ajtót, mert hosszabb az ajtaja… Érdekes módon meg lehet oldani, hogy ne a családi parkolóba operáljam ki a gyerekülésből 😉

 4. Két gyerekes anyukaként tényleg elég bosszantó,amikor a szőke cicababa a nagy dög bmw-jével beáll előtted a családi parkolóba.És ha normál helyre állok be,rám dudál a mellém beálló,hogy zárjam már be az ajtót amikor épp a fiamat szedem ki a gyerekülésből!

 5. Én járok legalább annyiszor tescoba 4 gyerekkel na meg lidli aldi. Lehet hülyék vagyunk mert szeretjük a friss zöldséget gyümölcsöt kenyeret na, meg az se rossz ha a hús nem mindig fagyasztóból elővett. A joghurt is egéyz tuti tud lenni ha nem savanyú meg zöld. A babyszitter lóvét inkább elköltöm még három tescora több értelmet lázok benne. Közben tanulja a gyerek az életet is hogy sok a tajparaszt aki az illemtan óráról hiányzott na meg a szülőknek se sikerült ezt a nevést összehozni. Amúgy meg nem is tudom hogy az anyám meg az apám hogy gondolta hogy inkább meghal a rákban minthogy az unokákra vigyázzon amíg én bevásárolok. Érthetetlen. Szóval marad a havi sok sok bevásárlás 4 gyerekkel akik már most jobban tudják az illemet mint itt sokan mások

 6. Kata says:

  Mi is néha megállunk oda, ha totál üres a placc. Gyermek a hordozóban, azt kivesz, betesz a bevásárlókocsi elejére. Egy indok, h miért állok ott, miközben nincs gyerekülés a kocsiban. Tádám.

 7. csabicsekker says: (előzmény @Dudi 845)

  Látom sikerült megragadnod a lényeget…ja, nem, inkább játsszuk a sértődött anyukát. Inkább arra értettem, hogy egy 15 kg-os gyerek már van valószínűleg 1 éves, és a többség 1 éves kora körül már képes járni.
  De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy amennyiben terhet jelent a gyerekkel a bevásárlás, akkor van más módja is, ahogy előbb írtam, a babysitter, avagy ami sokkal ésszerűbb, az online bevásárlás. Pontosan a tesconál van lehetőség kérni.
  És ami a sértegetésedet illeti, igenis kifejlődött az agyféltekem…inkább neked nem kéne tömnöd a zsíros sz*rokkal a gyerekedet, mert elég gáz, hogy 6 hónaposan már több, mint 10 kg. Vigyázz, mert olyan kövér lesz, mint amilyen valószínűleg te is vagy.

 8. Te agyon iskolázott .10-15 kg gyerek járni?????
  Mi a túrót csináljon az az anya aki nyolc kilósan szülte a gyereket???? Rá 3 hónapra csapja agyon mert olyan ótvar hogy ugyan 10-15kg között van de nem tud még járni?. Amúgy nem is értem hogy gondolja a gyerek hogy ennyit eszik de nem jár edző terembe .Te aztán világra való vagy csak nem erre….

 9. Klára Angelika Bakos says:

  Nem tudom hol él az író, a mi Tesconkban a gyerekes parkoló ugyanolyan mint a többi, azon kívül, hogy közelebb van a bejárathoz. Nincsen se szélesebb sáv, se járda. Azért meg már elnézést, hogy nem azt fogom nézegetni vásárlás közben, hogy kinek milyen gyerkeülés van a kocsijában, még a végén rámfogják, hogy el akarom lopni…
  Úgy bírom, hogy a gyerekesek mindent elvárnak, de cserébe nem adnak semmit. Talán megértőbb lennék velük, ha nem tapasztalnám nap mint nap hogy úgy bánnak a gyerektelen emberekkel (köztük velem is pedig sosem álltam a helyükre) mint a kutyával. Mert hogy nekik gyerekük és joguk van hozzá. Ti ugyanúgy csak magatokkal foglalkoztok mint bármelyik másik ember. Talán ha tisztelettel fordulnátok mások felé, akkor ugyanezt kapnák vissza. Ja és mit csináljon az akinek nincs gyerek, nem rokkant, szimplán csak idős/gyenge/akármi? Az én nyugdíjas fájós lábú apámnak sem esik jól parkoló másik végéből gyalogolni és aztán visszacipelni a cuccot, de sajnos ő semmilyen hivatalos csoportba nem tartozik bele. Miközben az egészséges gyerekek és szüleik vidáman felforgatják a boltot és a parkolót…
  Amúgy meg a Tesco házhoz is szállít, problem solved!

 10. Nagyon okos vagy most aztán megmondtad ám talán te 6 hónaposan jártál Hmm akkor nem véletlen a butaságot mert kimaradt a maszas a baba korodbol és így e két agyféltekéd nem fejlődött Ja 6 hónapos a fiam és 10 kg csak szólok akkor most okosat mondtál ‍♀️‍♀️‍♀️

 11. Tesco egyes leülhetsz vissza az iskola padba látom nem is tudsz értelmezni …….✌

 12. Te meg miről beszélsz 6 hónaposan járni Jesszus de buta vagy

 13. csabicsekker says:

  A 10-15 kg-s gyereknek már muszáj tudni járnia, nem szükséges felvenni a nyakadba. És mivel fejleszteni kell a kicsi állóképességét, kifejezetten ajánlom, hogy minél többet mozogjon a gyerek. Plusz neked is ésszerűbben kellene bevásárolni járni, ha havonta 20 alkalommal kell elmenned a Tescoba, ott valami baj van! Próbálj meg inkább nagybevásárlásokat csinálni, egyszerre több dolgot venni úgy, hogy már legalább 2 hétre előre tervezve vásárolsz be, és így egy hónapban elég legfeljebb 2-szer elmenned.
  A 3-4 gyereket meg ha csak van rá lehetőség, ne vidd magaddal, hanem inkább add be a nagymamához, vagy ha ez nem megoldható, vannak babysitterek is, megfizethető áron.
  Ha pedig már magaddal kell vinni a nagybevásárlásra, akkor próbálj meg minél messzebb leparkolni, ezáltal is arra sarkallni a gyereket, hogy többet és többet sétáljon.

 14. Bottka Katalin says:

  Az elején leszögezem, egyetértek a felvetéssel. A családos parkoló a családosoké, a többinek nincs rá szüksége, tehát ne használja. Igen, ezen nincs is mit vitatkozni. Azon már inkább van, ahogy ezt az egészet itt előadja. Undorító, gusztustalan, arrogáns stílusban beszél mindenki másról, aki megfordul egy ilyen helyen. Nem csak azokról, akik elfoglalják a helyét, hanem mindenkiről. Mert ugyebár mindenki más idióta, rohadt szemét rosszindulatú paraszt, aki csak azt nézi, hogy tud átgázolni, és keresztbe tenni, beszólogatni egy 3 gyerekes anyának. A kioktató stílus már csak egy kis ráadás. Ez éppen az a stílus, amivel soha nem fogja elérni a kívánt eredményt, csakis az ellenkezőjét. Tudja, az arrogancia, támadás és mások megalázása ugyanazt váltja ki a többi emberből. Megértést vár? Miért is? Hozzáteszem, magam is felneveltem 3 gyereket, autóval jártam, nem volt nagymama, akire rábíztam volna őket, és mégis megoldottam, hogy ne kelljen, Önt idézem, “négyszáz fokban…esőben hóban fagyban” 3 gyereket húzni magam után a bevásárlásra. Mert remélem, azzal tisztában van, hogy amennyiben itt megosztotta ezt az írást, kifejtve, hogy mennyire egyetért vele, azzal a sajátjának tekinthető. Szóval, fölösleges volt.

 15. najlontacsko says:

  Egy Sz-Sz-B megyei kisvárosban ügyesen megoldotta ezt a Teszkó a kérdést: miután felfestettek kb. 12 darab (4X3) mozgássérült parkolót, melléjük egy-egy családosat (lehet, abból még kevesebbet, így fejből nem is tudom), egyszerűen rátették a teszkós kocsik tárolóját. Max. a gyereküléses bicikliseknek lenne hely…
  Más részről tényleg lehetne annyi korrektség az emberekben, hogy amikor gyerekülést lát egy kocsiban, akkor nem tőle 30 cm-re parkol be.

 16. Ferenc Balázs Tóth says:

  Mivel a KRESZ ezt a “családi parkoló” helyet nem ismeri. Mindösszesen az emberek “hangulatára” van bízva, hogy elfoglalják-e vagy sem.
  A megoldás egyszerű. Kiegészítő táblát kirakni. Berakni a KRESZ-be és 30-50 rugóval megpattintani aki beáll gyermek nélkül. Megoldva a probléma. Persze csak tettenéréssel megy.
  Hasonló eljárás mint a rokkant helyre történő beállás a beteg nagybácsit szállítva, persze úgy, hogy a nagybácsi nincs is ott és ugye a rokkant kártya az ő szállítására van kiadva. Azzal is visszaélnek sajnos. Ahogy Ginó mondta: ” ebben az országban kevés a biztonsági szervezet” azaz SOK A KÖCSÖG 😀

 17. Zsolt Tehtube says:

  Egy hónap alatt hússzor Teszkó? Nem semmi!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!